Fulltextové vyhledávání

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Drobečková navigace

Úvod > O škole > Aktuality > Olympiáda z českého jazyka 2023/24

Olympiáda z českého jazyka 2023/24



Školní kolo

Milovníci našeho rodného jazyka se mohou každoročně utkat v tradičním češtinářském zápolení, kde poměří své síly jak v gramatice, tak ve slohu a částečně i v základech literární teorie. Nejinak tomu bylo i v letošním roce, kdy si bezmála šedesát odvážlivců z řad žáků 8. a 9. ročníku na konci listopadu lámalo hlavu nad zapeklitými jazykovými úkoly. Školní jídelna se tou dobou proměnila v jednu velkou pracovnu, kde bylo místy slyšet jen škrábání per po papíře a kde zamyšlené obličeje střídaly ty ještě zadumanější, které si v tichém soustředění pročítaly mnohdy komplikovaná zadání.

Znalost pravopisných pravidel je jen jednou z mnoha výhod. Záleží spíše na celkovém jazykovém citu a slovní zásobě každého studenta. Přesto měli osmáci znatelný handicap – psali olympiádu poprvé a nevěděli, co je skutečně čeká. Někteří z nich si však poradili s přehledem a svým výkonem předčili i mnohé starší spolužáky. Tímto blahopřejeme Anetě Kaldové (8. A), Lucii Hlavičkové (8. A), Tomáši Pilnému (8. A), Nele Strachoňové (8. B) a Vanese Králové (8. C) ke krásnému výsledku.

První tři vítězné příčky obsadila nejen díky svým zkušenostem, ale především nezvyklému jazykovému rozhledu naše želízka v ohni z minulého roku a dvojici žen gendrově doplnil i zástupce opačného pohlaví. Gratulujeme tak k 1. místu Aleně Veselkové (9. A), ke 2. příčce Heleně Štouračové (9. A) a blahopřání letí zaslouženě i na 3. pozici Jiřímu Merelovi (9. C).

 

Okresní kolo

S vítězkami školního kola jsme v úterý 30. ledna vyrazily na základní školu v Modřicích, kde se již tradičně koná okresní kolo Olympiády z českého jazyka. Průběh i zadání soutěže se v mnohém podobalo školní části s tím rozdílem, že zde se holky potýkaly s ostatními vítězi přihlášených škol, tudíž s konkurencí mnohem větší. 

Přesto však obě skvěle obstály a naši školu tak v češtinářském klání vzorně reprezentovaly. Helča Štouračová se z celkového počtu 72 soutěžících umístila na znamenitém 6. místě, Alča Veselková pak se ztrátou pár bodů na 32. příčce. Oběma patří velký dík a upřímná gratulace!

                                                                                  

Mgr. Veronika Taušová